idojarasi helyzet

iceagenta calendar fejlec
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Megyer-hegyi Tengerszem

A védett terület nagysága: Egy hektár.
Elhelyezkedés: A védett terület Sárospataktól északra, a Megyer-hegyen található.
Látogatás: Szabadon látogatható.
Kezelő: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság


Magyarország egyik legkisebb védett területe  története sok tekintetben mégis tükrözi a hazai védett természeti értékek és tájak jellemző vonását: az ember és a természet egymásra épülő tájalkotó hatását.
           
A Sárospataktól északra emelkedő vulkáni kúpok a Király- és a Megyer-hegy a Tokaj-hegység részét képezik. Anyaguk porózus, könnyen morzsalékossá váló tufa, egész pontosan a miocén kori vulkánosság során keletkezett riolittufa. Ezt a gyengécske kőzetet azonban a vulkáni utóműködés során átjárta a mélyből feltörő, kovasav-tartalmú gőz és forró víz. Mintha csak megrendelésre készült volna, hiszen így viszonylag könnyű, jól alakítható, mégis rendkívül ellenálló, cementálódott másodlagos kőzet képződött a legjobb alapanyag malomkő számára. Ezt ismerték fel a helybéliek, akik az 1400-as évek során a Megyer-hegy csúcsa alatt megkezdték a kőzet bányászását.

A több évszázadon át folyó művelés során hatalmas üreget vájtak a hegybe, amit lassan feltöltött a bőséges csapadék, így keletkezett ez a meredek sziklákkal az eredeti bányafalakkal dash körbevett, megkapóan szép mesterséges tengerszem.
           
A tengerszem - malomkőbánya további értéke, hogy a csupaszon álló magas bányafalak betekintést engednek a hegy belső szerkezetébe. Jól láthatók a kovásódást létrehozó gejzírek a hidrotermális folyamatok kőbe fagyott emlékei. Ritka kultúrtörténeti emlékként a sziklafalak megőrizték az egykor itt dolgozó közép- és újkori bányászok eszkđ6zeinek, illetve a fejtés folyamatának nyomait is.


Kapcsolat

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.