idojarasi helyzet

iceagenta calendar fejlec
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Erdőbényei fás legelő

A védett terület nagysága: 196 hektár.
Elhelyezkedés: A védett terület Erdőbénye határában, a falutól pár kilométerre, az Abaújkérre vezető út bal oldalán húzódik.
Látogatás: Szabadon látogatható.
Kezelő: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság


A Zempléni-hegység persze túl nagy és összetett ahhoz, hogy néhány mondattal jellemezni lehessen, mégis, a vulkanikus eredetű andezithegységet általában a meredek hegyek (vulkanikus kúpok), szűk völgyek, a hűvös mikroklíma jellemzi, ahol viszonylag kevés lankás oldal, vagy meleg fennsík található. Ezért szép és különleges ez a hegység déli lábainál, Erdőbénye határában található fás legelő, amelyre inkább a száraz, meleg, napos időjárás a jellemző.

A területet két oldalról magas - hatszáz méter fölötti csúcsmagasságú - hegyek szegélyezik, a délre tölcsérszerűen nyitott völgy északnyugat felé is folyamatosan emelkedik. E környezeténél melegebb mikroklímájú völgy széles felső részén húzódik ez a megragadóan szép fás legelő, amelynek hatalmas, idős tölgyfái, mint hallgatag matuzsálemek, őrzik a birkalegelőt. A terület egyes részein sűrűbben, máshol inkább ligetesen álló terebélyes fák, mintha távoli rokonságban sem lennének a környező hegykoszorú gyertyános-tölgyeseinek fáival. Még a kérgük rajzolata, és mélybarna színe is eltér azokétól. Egyes helyeken a tölgyek cserjeszint nélkül állnak a legelőn, máshol dús cserjeszint felett magasodnak. A terület lágyszárú növényzete is értékes, hiszen a cserjék között, a völgy suvadásaiban, és a hegyoldalakban orvosi tüdőfű, bogláros szellőrózsa, többféle védett páfrány- és orchideafaj él.

A gazdag madárvilágot elsősorban a cserjésekben fészkelő kis énekesek ? tövisszúró gébics, poszáták, vörösbegy stb. ? a környéken fészkelő fekete harkály, zöld küllő, holló, és a hegység belső részeiben fészkelő, de rendszeresen itt vadászgató nagyragadozók (pl. parlagi sas) jellemzik. A védett erdei emlősök közül a meredek, szűk eróziós árkokban borz él, de nyuszt és vadmacska nyomával is találkozhat az erre járó.

A völgy egyik oldalán felhagyott andezitbánya található, amelyben mint oly sok helyen a Zemplénben a figyelmesen keresgélő opáldarabkákat találhat.Kapcsolat

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.