idojarasi helyzet

Tourinform Sárospatak

Cím: 3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 3.
Telefon: +36 47/513-150
Fax: + 36 47/311-854
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
GPS: 48.318625, 21.567138

Sárospatak a magyar műemlékvárosok gyöngyszeme, a festői szépségű Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog folyó partján fekvő kulturális és idegenforgalmi központ. Neve a magyar történelem fényes napjait, a szabadságharcok oroszlánjait, a Rákócziakat idézi.

A város jellegzetes arculatát a patinás műemléképületek és a modern építészet remekeinek szerencsés ötvözete határozza meg. A történelmi múltú városképbe jól illeszkednek a Makovecz Imre építőművész nevével fémjelzett épületek.
 
Rákóczi-vár

Patak a XI. századtól királyi birtok, melynek központja a Bodrog átkelőhelyénél épült Patak. A korábban Patak nevéhez kötött erődítések nem ezen a helyen álltak. Perényi Péter építi fel itt családja új székhelyét 1534 és 1541 között, miként levelei bizonyítják. A középkori város központjának déli felét vették körül fallal és árokkal. Ennek délkeleti szegletén rezidenciául hatalmas, torzult négyzet alaprajzú ötszintes lakótornyot emeltek. A városfalnak a torony falába bekötött csatlakozásai és a lőrések tanúsítják, hogy a torony a városfallal egyidőben és összehangolva épült. A váregyüttest az észak-itáliai Alessandro Vedani terveivel, irányításával késő reneszánsz stílusban magyar mesteremberek készítették. A román, gótikus faragványtöredékek a korábbi domonkos kolostor és a közeli várkastély maradványai. 1540 és 1567 között épült a keleti, Perényi-szárny. 1616 fordulópont: Lórántffy Zsuzsanna, a tulajdonos házasságot köt II. Rákóczi György későbbi erdélyi fejedelemmel. így Patak lett a Rákóczi birtokok fejedelmi központja és összekötő híd a királyi Magyarország és Erdély között. 1640-től rangjukhoz méltóan bővítették a várat: erődítették és felépült a déli, Lórántffy-szárny, 1646-ban a loggia, 1645-ben az ágyúterasz. 1660-tól I. Rákóczi Ferenc, 1676-tól II. Rákóczi Ferenc birtokosa a várnak, amelynek erődítéseit az osztrák császár parancsára 1702-ben lerombolták, később tűzvészek is pusztították. 1711-től 1776-ig a Trautson hercegek barokk, 1807-től a Bretzenheim hercegek romantikus, eklektikus ízlésben újították meg, megőrizve a XVI-XVII. századi reneszánsz jellegét. 1875-től a Windischgrätz hercegek, 1945-től a magyar állam tulajdona. A Múzeum 1950 óta gondozza a Rákóczi örökséget.
 
Református Kollégium

A pataki Kollégium történetének kezdeti szakaszában kiemelkedő az iskola alapításakor - 1531-ben - mecénási szerepet játszó várúrnak, Perényi Péternek, s a későbbiekben I. Rákóczi Györgynek és feleségének, Lorántffy Zsuzsannának a bőkezűsége. Ők gondoskodtak az iskola számára megfelelő épületekről, jeles tanárokról, színvonalas könyvtárról, nyomdáról és készítették el az intézmény működését szabályozó törvényeket. A Kollégiumban alsó-, közép- és felsőfokú oktatás épült egymásra, mely koronként különböző iskolatípusok együttesét alkotta. Patakon a teológiai oktatás mellett a bölcsészet és a jog, majd a pedagógia és a gyakorlati képzés kapott hangsúlyt. Az elmúlt évszázadok alatt a Kollégium a város életének meghatározó tényezőjévé vált. A magyar írók tollán - mint a klasszikus műveltség fellegvárát - "Bodrog-parti Athénnek" nevezik, Csokonai a "Múzsák székhelyének" mondja, később az angol nyelven megszerezhető diplomájának köszönhetően érdemli ki a "magyar Cambridge" elnevezést.
 
Irodánk az alábbi településeken lévő turisztikai szolgáltatók adatait gyűjti, így  az ott elérhető turisztikai szolgáltatásokról is kész Önnek naprakész információt adni. Keressen minket bizalommal!

Bodroghalom
Bodrogolaszi
Cigánd
Dámóc
Erdőhorváti
Györgytarló
Háromhuta
Hercegkút
Karcsa
Karos
Kenézlő
Kisrozvágy
Komlóska
Lácacséke
Makkoshotyka
Nagyrozvágy
Olaszliszka
Pácin
Révleányvár
Ricse
Sárazsadány
Sárospatak
Semjén
Tiszacsermely
Tiszakarád
Tolcsva
Vajdácska
Vámosújfalu
Viss
Zalkod
Zemplénagárd

Kapcsolat

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.